Εκτύπωση Fine Art Giclee

Εκτύπωση Fine Art ή εκτύπωση Giclee (2 εναλλάξιμοι όροι)

Αξίζει να επενδύσω σε μια εκτύπωση Fine Art (Giclee) ή μου αρκεί μια εκτύπωση μαζικής παραγωγής για τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες μου;

Η εκτύπωση Fine Art (ή εκτύπωση Giclee) προσφέρει έναν συνδυασμό ποιότητας και καλλιτεχνικής και υλικής αξίας που δεν μπορεί να φτάσει κανένα άλλο είδος εκτύπωσης. Η επένδυση σε αυτό το είδος της εκτύπωσης σας επιτρέπει να αποκτήσετε ένα μοναδικό, πολύτιμο έργο τέχνης που αντιπροσωπεύει το όραμα και τη δημιουργικότητα σας.

Στο άρθρο αυτό αναφέρουμε αναλυτικά τις βασικές πληροφορίες γύρω από την εκτύπωση Fine Art (Giclee), τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά της.

Τι είναι η Εκτύπωση Fine Art;

Η εκτύπωση Fine Art, ή  εκτύπωση Giclee, είναι μια μέθοδος ψηφιακής εκτύπωσης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μουσειακής ποιότητας εκτυπώσεων από ψηφιακά αρχεία φωτογραφιών, πρωτότυπων έργων τέχνης και γραφικών. Αυτή η μέθοδος εκτύπωσης χρησιμοποιεί εξειδικευμένους εκτυπωτές inkjet που μπορούν να παράγουν απίστευτα λεπτομερείς και ακριβείς εκτυπώσεις με πολλή μεγάλη γκάμα χρωμάτων και ομαλές τονικές διαβαθμίσεις.

Ο όρος Giclee, που χρησιμοποιείται εναλλακτικά του χαρακτηρισμού Fine Art, είναι ένας νεολογισμός που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 1991 για να χαρακτηρίσει την τότε νεοεμφανιζόμενη ποιοτική εκτύπωση με ψεκασμό και να τη διαχωρίσει από τις κοινές εκτυπώσεις. 
Περισσότερες πληροφορίες για τον όρο Giclee υπάρχουν υπάρχουν στο ακόλουθο άρθρο της Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Gicl%C3%A9e

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης Fine Art;

Tα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι:

Υψηλή ανάλυση: Οι εκτυπωτές Fine Art χρησιμοποιούν μελάνια και ακροφύσια υψηλής ποιότητας που παράγουν απίστευτα λεπτές και ακριβείς λεπτομέρειες στις εκτυπώσεις, καθιστώντας τους το ιδανικό μέσο για την εκτύπωση φωτογραφιών και έργων τέχνης με πολλές λεπτομέρειες, υφές και λεπτές τονικές διαβαθμίσεις.

Μεγάλο χρωματικό εύρος: Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται έχουν σαν βάση χρωστικές ουσίες που παράγουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων από τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στις άλλες μεθόδους εκτύπωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτυπώσεις θα έχουν περισσότερα και πιο κορεσμένα χρώματα (όπου απαιτείται) με αποτέλεσμα πιο ακριβείς και ζωντανές εκτυπώσεις.

Υψηλή πιστότητα: Τα δύο προηγούμενα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στην εκτύπωση αυτού του τύπου να έχει την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα. Δηλαδή την δυνατότητα να μεταφέρει στο χαρτί με απαράμιλλη ακρίβεια όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία υπάρχει στα ψηφιακό αρχεία εικόνας (π.χ. τα αρχεία raw των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών).

Ακριβής δημιουργία αντιγράφων: Η εκτύπωση Fine Art (ή εκτύπωση Giclee) χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό που εξασφαλίζει συνεπή και ακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων από εκτύπωση σε εκτύπωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως κατά την παραγωγή εκτυπώσεων περιορισμένης έκδοσης (σειρών).

Αντοχή στο χρόνο: Οι εκτυπώσεις παράγονται χρησιμοποιώντας μελάνια ανεξίτηλα και χαρτιά χωρίς οξέα που είναι ανθεκτικά στο ράγισμα, το ξεθώριασμα και τον αποχρωματισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτυπώσεις θα μπορούν να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου χωρίς να ξεθωριάσουν ή να κιτρινίσουν.

Αρχειακές ιδιότητες: Η εκτύπωση αυτή χρησιμοποιεί μελάνια και χαρτιά αρχειακής ποιότητας με πιστοποιήσεις. Αυτό τους δίνει τις αρχειακές προδιαγραφές που απαιτούν τα μουσεία, οι γκαλερί και οι συλλέκτες.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση Fine Art;

Η εκτύπωση Fine Art γίνεται με μελάνια και χαρτιά αρχειακής ποιότητας, διασφαλίζοντας ότι οι εκτυπώσεις θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια χωρίς να ξεθωριάζουν και να κιτρινίζουν ή να αλλοιώνονται. Συνοπτικά:

Μελάνια

Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται είναι μελάνια pigment με βάση το νερό. Τα μελάνια αυτά είναι η καλύτερη επιλογή για εκτυπώσεις Fine Art γιατί παράγουν τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα χρωμάτων. Ταυτόχρονα τα χρώματα αυτά είναι ζωντανά και ακριβή, έχουν αντοχή στο ξεθώριασμα και τη φθορά με την πάροδο του χρόνου και έχουν την ικανότητά να παράγουν λεπτές, ευκρινείς λεπτομέρειες και λεπτές τονικές διαβαθμίσεις. Αυτές οι ιδιότητες κάνουν τα μελάνια pigment με βάση το νερό ιδανικά για εκτυπώσεις καλλιτεχνών (πχ. φωτογράφων κλπ) που θέλουν να παράγουν τη δουλειά τους στην καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Χαρτιά και υλικά

Όπως αναφέραμε πιο πάνω οι επιλογές σε χαρτιά και υλικά είναι σχεδόν απεριόριστες. Πολύ συνοπτικά αναφέρουμε τις βασικές διαφορετικές ιδιότητες που δημιουργούν τις αμέτρητες διαθέσιμες παραλλαγές και επιλογές χαρτιών και υλικών:

  • Υλικό βάσης χαρτιού: Χαρτί από ίνες ξύλου (κλασσικό χαρτί FB), χαρτί βαμβακερό (RAG), χαρτί πλαστικό (RC), χαρτί από ίνες Bamboo (Hahnemuhle Natural Line), χαρτί σαν γιαπωνέζικη περγαμηνή, “χαρτιά” από PVC κλπ.
  • Βάρος χαρτιού: Το βάρος των χαρτιών μετριέται με τον παραδοσιακό τρόπο των γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο (gr/m² ή gsm). Στην εκτύπωση Fine Art κυμαίνεται περίπου μεταξύ 80gsm και 500gsm.
  • Πάχος χαρτιού: Το πάχος έχει μια σχετική ευθεία αναλογία με το βάρος και φτάνει μέχρι το 1,5 mm.
  • Επιφάνειες: Οι επιφάνειες χωρίζονται αρχικά σε δύο γενικές κατηγορίες: ματ και γυαλιστερές (σατινέ, πολύ γυαλιστερές κλπ). Περαιτέρω οι επιφάνειες χωρίζονται σε αυτές με λεία υφή (smooth) και αυτές με ανάγλυφη υφή (textured). Ο επόμενος διαχωρισμός είναι η απόχρωση της λευκότητας της επιφάνειας, αν δηλαδή το λευκό είναι θερμό (απόχρωση προς το “κίτρινο”) ή ψυχρό (απόχρωση προς το “μπλε – ματζέντα”) κλπ.
  • Αρχειακές ιδιότητες: Οι ιδιότητες αυτές προκύπτουν από τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των χαρτιών και των υλικών. Πχ. χαρτιά με βάση χωρίς λιγνίνη, οξέα και χημικά λευκαντικά (Optical brighteners) που δεν αποχρωματίζονται και δεν κιτρινίζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η εκτύπωση Fine Art στους καλλιτέχνες;

Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρονται στους καλλιτέχνες, στις γκαλερί και στους συλλέκτες έργων τέχνης είναι οι ακόλουθες:

Εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης: Η εκτύπωση Fine Art (ή εκτύπωση Giclee) χρησιμοποιείται και για την παραγωγή εκτυπώσεων περιορισμένης έκδοσης (σειρών) πρωτότυπων φωτογραφιών και έργων τέχνης. Με αυτήν την επιλογή ο καλλιτέχνης ελέγχει τον αριθμό των εκτυπώσεων που παράγονται, καθιστώντας κάθε εκτύπωση πιο πολύτιμη και συλλεκτική. Τα τελευταία χρόνια η εκτύπωση Fine Art έχει συμπληρώσει, και τείνει να επικρατήσει, της μεταξοτυπίας σαν επιλογή για τη δημιουργία σειρών περιορισμένης έκδοσης.

Μεγάλη επιλογή μεγεθών: Οι συγκεκριμένες εκτυπώσεις μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε μέγεθος και αναλογία πλευρών (εντός των ορίων που αναφέρονται στην παραπομπή*) καθιστώντας δυνατή την παραγωγή εκτυπώσεων που έχουν το ακριβές μέγεθος του αρχικού έργου τέχνης ή την παραγωγή μεγαλύτερων ή μικρότερων εκτυπώσεων.

*Το μέγιστο πλάτος της μικρής πλευράς περιορίζεται στα 152 cm όσο είναι και το μεγαλύτερο μέγεθος χαρτιού που δέχονται οι μεγαλύτεροι εκτυπωτές Fine Art. Το μέγιστο μήκος εξαρτάται από το μήκος του ρολού του χαρτιού και τους περιορισμούς του λογισμικού που χρησιμοποιείται. Σε κάθε περίπτωση καλύπτεται η συντριπτική πλειοψηφία των απαιτήσεων για τις εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους.

Μεγάλη ποικιλία χαρτιών και εύκαμπτων υλικών: Σήμερα υπάρχει μια τεράστια γκάμα fine art χαρτιών, καμβάδων και άλλων εύκαμπτων υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκτύπωση Fine Art. Οι επιλογές σε υλικό κατασκευής, βάρος, είδη επιφανειών και διαβαθμίσεις λευκότητας και ιδιότητες είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Πιο αναλυτικά: χαρτιά και υλικά.

Απεριόριστες επιλογές παρουσίασης: Οι εκτυπώσεις Fine Art μπορούν να τοποθετηθούν σε κάδρα για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό, τελειωμένο έργο που είναι έτοιμο να κρεμαστεί. Μπορούν επίσης να επικολληθούν σε άκαμπτα υλικά όπως dibond, kapafix, mdf σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις παρουσίασης.

Εύκολη αποθήκευση και μεταφορά: Οι εκτυπώσεις Fine Art αποθηκεύονται και μεταφέρονται πολύ εύκολα. Είναι ελαφριές, εύκαμπτες και μπορούν εύκολα να τυλιχτούν ή να συσκευαστούν για ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση.

Συνοπτικά

Η εκτύπωση Fine Art είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για καλλιτέχνες και συλλέκτες έργων τέχνης που θέλουν να παράγουν εκτυπώσεις της υψηλότερης δυνατής ποιότητας και πιστότητας σε λογικό κόστος. Αυτή η μέθοδος εκτύπωσης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους εκτύπωσης, όπως υψηλή ανάλυση, αρχειακή ποιότητα, μεγάλη γκάμα χρωμάτων και αντοχή στο χρόνο.

Συνολικά, η εκτύπωση Fine Art είναι ένα ευέλικτο και πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να αναπαράγουν τη δουλειά τους σε μια μορφή που είναι ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας και μεγάλης διάρκειας. Είτε παράγετε εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης (σειρές), δημιουργείτε έργα σε διαφορετικά μεγέθη ή απλά θέλετε να παρουσιάσετε τη δουλειά σας με το καλύτερο δυνατό τρόπο, η εκτύπωση Fine Art είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 

Fineartprint will remain closed until July 2
Thank you!